3 tips voor een bewust leven in het nieuwe jaar

december 30, 2020

Laten we eerlijk zijn: 2020 was voor velen van ons een moeilijk jaar. Woonkamers werden omgevormd tot thuiskantoren, ouders krijgen er een nieuwe leerkachtjob bij en virtuele calls vervingen café avonden en bijeenkomsten. Het echte leven – zoals we dat kende – veranderde van de ene op de andere dag en nog steeds zoeken we onze weg in het nieuwe normaal.

Ongeacht je omstandigheden of situatie vorig jaar, een nieuw jaar biedt de kans voor een frisse start met (her)nieuw(de) intenties voor een bewust(er) leven. Een kans voor ons allemaal om ons opnieuw te focussen en te heroriënteren, en er is geen betere gelegenheid dan het begin van het jaar om onze doelen, grenzen en verlangens te herbekijken.

Of je nu wel of niet in goede voornemens voor het nieuwe jaar gelooft, het is belangrijk om aan het begin van het jaar wat vrije tijd te nemen voor reflectie. Nadenken over je verlangens en de invulling van je leven voor het komende jaar helpt bij je focus en perspectief.

Het goede nieuws is dat er niet één juiste manier is om je intenties vast te leggen, dus hier zijn drie tips die je wellicht op weg kunnen helpen:

Tip 1: terugblikken om vooruit te gaan

Kijk eens naar het afgelopen jaar en denk na over wat echt voor jou heeft gewerkt. Vier alles wat goed gaat en denk vervolgens na over de vlakken in je leven die je zou willen verbeteren. Wees eerlijk en kritisch, maar wees niet te hard voor jezelf.

Het is vaak moeilijk om de tijd te vinden om dit te doen met de hoeveelheid afleidingen waar we in ons dagelijks leven mee te maken krijgen. Onze tip voor jou is om jezelf te een digitale detox namiddag te gunnen en deze te gebruiken als een moment om even na te denken en te reflecteren over wat echt belangrijk voor je is. Laat alle apparaten achter en pak een notitieboekje om je reflecties op te schrijven.

Let niet op de inkomende e-mails en negeer je notificaties – die kunnen wachten. Door die ruimte vrij te maken geef je jezelf de kans om na te denken hoe je je leven wil indelen op basis van de dingen die jou het meeste waard zijn. Sta jezelf dus wat ononderbroken vrede toe aan het begin van het nieuwe jaar.

Tip 2: maak tijd voor jezelf

Bewust leven betekent ook je eigen versie van ‘me-time’ vinden die je helpt om op te laden, of het nu gaat om een ​​kort bloke om, een uurtje yoga of een avondje lezen met een warme kop thee in de hand.

Het kan egoïstisch aanvoelen om tijd voor jezelf in je agenda te zetten als er zoveel dingen op het werk en thuis gedaan moeten worden. Maar tijd voor jezelf maken is niets om je schuldig over te voelen. Door je kopje opnieuw te vullen en je batterijen weer op te laden, ben je beter in staat om aan de eisen van je werk te voldoen en meer aanwezig te zijn bij anderen.

De waarheid is – het doet niemand goed om jezelf constant als laatste op de lijst te zetten. Hoe kun je aan anderen geven als je zelf niet in je element bent?

Tip 3: breng bewuste tijd buiten door

Er is veel onderzoek dat de voordelen van tijd doorbrengen in de natuur ondersteunt, of dat nu een korte wandeling door het park is of een weekendje weg naar het bos.

Simpele activiteiten zoals naar de vogels luisteren of over ritselende bladeren lopen, stellen onze geest in staat om onbezonnen te denken en onze gemoedstoestand te verbeteren. Tijd buitenshuis doorbrengen is het hele jaar door gunstig, maar vooral op die momenten waarop je helderheid en ontspanning nodig hebt en je je wilt concentreren.

Onze favoriete manier om dit te doen is natuurlijk bij Slow Cabins, een trage ontsnapping off-the-grid. Diep verscholen in de ongerepte natuur dicht bij huis met alles wat je nodig hebt en niets wat je niet nodig hebt.

Proost op een prachtig, gezond en bewust 2021!


Read more journals

SHARE THIS ARTICLE

If you enjoyed reading this story, why not share it?