Op zoek naar Stilte

december 14, 2020

, ,

Stilte is in onze huidige, drukke wereld almaar moeilijker te vinden. Technologie eist zoveel van onze aandacht dat we continu in actie zijn. Als je even je oren spitst en luistert, merk je altijd wel ergens geluid  op eender welk moment van de dag. Verkeer, een mensenmassa, het geklets van een gesprek, rinkelende smartphones, muzak die altijd wel ergens vandaan komt … Overal klinkt wel  geluid. Zelfs ’s nachts, wanneer de meeste mensen het als ‘stil’ beschouwen of wanneer heel het land met de avondklok in lockdown gaat, is er altijd verrassend veel geluid.

Hoe meer technologisch geavanceerd we worden, hoe minder stil de wereld om ons heen. Elk mechanisch geluid heeft een doel. De tv op de achtergrond wil het gevoel van leegte opvullen. Muziek in je achterzak moet je door elke stemming heen loodsen. Het gepingel van je telefoon geeft aan dat iemand je nodig heeft, enzovoort. Zoveel prikkels bijeen vormen echter een probleem.

Gebleken is dat overmatig lawaai onze gezondheid ernstig kan schaden. Zo blijkt er een duidelijk verband tussen chronische geluidsbronnen zoals snelwegen en luchthavens en een hoge bloeddruk. Iets wat op zijn beurt kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals schade aan onze hersenen en nieren.

Andere studies tonen een samenhang tussen lawaai en slaapverlies, hartaandoeningen en tinnitus. Mensen die op permanent lawaaierige plaatsen wonen, hebben ook vaak verhoogde niveaus van stresshormonen.

Hoe vreemd of ongewoon de afwezigheid van storend geluid ook voelt toch was het ooit de natuurlijke staat van onze wereld.

Al deze informatie brengt ons tot de vraag of er nog wel ruimte is voor stiltebeleving in onze moderne, techno-lawaaierige, geürbaniseerde samenleving. Bestaat er nog stilte in België en vooral in Vlaanderen?

Waerbeke VZW

De zoektocht naar Stilte in Vlaanderen bracht ons bij de Waerbeke VZW.

Waerbeke bevordert en ondersteunt de integratie van stilte in alle domeinen van de samenleving.

https://www.waerbeke.be/

Waerbeke beantwoordt de behoefte aan een brede, maatschappelijke beweging die de vele initiatieven rond stilte, rust en ruimte met elkaar verbindt. Op een duurzame manier helpen ze die ook mee ontwikkelen. Onder de vele initiatieven is er ook het behoud en de ontwikkeling van stiltegebieden in Vlaanderen.

Over Stiltegebieden

Stiltegebieden zijn gebieden die worden gekoesterd omdat ze uniek stil en rustig zijn. Met stilte wordt hier niet de afwezigheid van geluid bedoeld, maar wel een geheel van natuurlijke geluiden van fauna en flora dat overheerst.

Sommige  gemeenten en provincies willen een actief stiltebeleid voeren. Ze kunnen dit bekrachtigen met een Kwaliteitslabel Stiltegebied. Op basis van een aantal criteria krijgt  zo’n gebied een beoordeling van een tot drie sterren.

Op 30 oktober 2001 ondertekenden de gemeentebesturen van Galmaarden, Geraardsbergen en Ninove, de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid een samenwerking rond het Stiltegebied Dender-Mark. Naar aanleiding van dit proefproject ontstond Waerbeke als sociaal-culturele beweging die stilte-rust-ruimte maatschappelijk aan de orde stelt.

Het Stiltegebied Dender-Mark was het eerste van de ondertussen 10 officiële Stiltegebieden in Vlaanderen. Volgende gebieden ontvingen ook een kwaliteitslabel Stiltegebied.

Vertragen in de stilte van de natuur

In onze snelle, techno-luide wereld, bevinden we ons in een bijna constant opgedraaide toestand en hebben we meer dan ooit nood aan beschermde natuurgebieden om te vertragen en tot rust te komen. Wanneer je de geluidsstress uit je leven haalt, ook al is het maar even geeft het je instinctieve ‘fight-or-flight’ respons de kans om uit te rusten. Je hartslag begint te vertragen, je bloeddruk daalt en je bloedcirculatie verbetert.

Zodra het storend geluid dat de stress veroorzaakt, is weggenomen en je eindelijk in stilte ontspant, is je lichaam vrij om te doen wat het normaal zou doen, en kan het zichzelf weer in evenwicht brengen.

Allemaal voordelen die wij graag mee ondersteunen, want wij geloven, net als Waerbeke dat stilte werkt. Daarom gaat er dit jaar voor elke Slow Cabins Voucher van minimaal € 185 een schenking van € 10 naar het behoud en de ontwikkeling van Stiltegebieden in België in samenwerking met Waerbeke vzw.

Met een Slow Cabins Voucher verras je je geliefde(n) dus niet enkel met een welverdiende coronabreak. Je draagt ook actief bij aan een natuurlijke omgeving waarin jijzelf met duizenden anderen vandaag en morgen blijvend de weldadige stilte kunt ontdekken.

Read more journals

SHARE THIS ARTICLE

If you enjoyed reading this story, why not share it?