6 tips om stilte te vinden in een doorrazende wereld

oktober 31, 2021

, ,

De laatste nacht van oktober draaide de klok een uur terug. De zon leek wel vroeger wakker te worden, terwijl de straten er nog doodstil bij lagen. Vandaag vieren we die heerlijke klank van de stilte. Het ideale moment om stil te staan en een versnelling lager te gaan. 

Stilte kan een krachtig medicijn zijn tegen het lawaai en de drukte van onze moderne wereld. Want net wanneer je de kalmte omarmt, hoor je jezelf weer. Golven van zorgen gaan liggen. Je voelt je verbonden met jezelf, andere mensen en de natuur waar je in leeft. 

Wij verzamelden enkele tips om op een simpele, maar waardevolle, manier stil te zijn tijdens een alledaagse dag. Al is het maar voor even. 

 Notificaties? Welke notificaties? 

Terwijl je dit leest, zouden verschillende notificaties op je toestel je aandacht kunnen eisen. Berichten, e-mails, Tweets, telefoontjes … Ze zijn overal. Hoewel je ze niet kan bannen, kan je er wel aan ontsnappen. Door ze bewust uit te schakelen of voor enkele uren de ‘niet storen’-functie te gebruiken, bepaal jij zelf hoeveel je van de online wereld binnenlaat in je leven. Je hoofd wordt rustiger, je focus groter en je leeft je eigen tempo. 24/7 bereikbaar zijn hoeft niet. Die ene e-mail kan heus wel even wachten. 

Silence in Nature | Stilte in de natuur

Offline wereld 

De immense wereld van online activiteiten laat ons soms vergeten dat er ook naast het scherm heel wat te beleven valt. Sociale media, een goede serie of online spelletjes kunnen ontspannend zijn, maar voor zowel lichaam als geest is het belangrijk ook regelmatig in het hier en nu te vertoeven. Dat kan met een goed boek of een reeks yogaposes, maar even goed door simpelweg buiten te stappen en bewust te kijken naar alles wat je ziet. Je ogen worden rustig, waardoor ook hoofd en lichaam snel zullen volgen. 

Plan je pauzes

Spontaan stil worden en even ‘niets’ doen is niet gemakkelijk. Plan die momenten daarom bewust in. Schrijf ze letterlijk in je agenda. Pauzes zijn activiteiten die je met evenveel bewustzijn mag uitvoeren als elke andere ‘moetjesactiviteit’. Door ze prioritair te maken, worden ze onmisbaar in je dagelijkse routine. 

Dankbaarheid

Rust vinden in stiltes betekent niet alleen stil zijn, maar ook stilstaan bij alles waar je dankbaar voor bent. Zelfs op een baaldag vol tegenslag zijn er de kleinste zaken om dankbaar voor te zijn. Een roodborstje dat vrolijk in het rond fluit, de buurman die goeiedag wuift of de geur van verse koffie in de ochtend. Houd een dagboek bij waarin je elke dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Of vertel je broer of zus, de buurman of zelfs de rest van de wereld waarom je dankbaar bent. Het vult je hart. Het tovert een glimlach. Het is de prachtige realiteit van het hier en nu. 

Silence in Nature | Stilte in de natuur

Maak een wandeling

Vind je het moeilijk stil te zitten of alleen te zijn met je gedachten? Trek er dan kort op uit voor een wandeling. Dankzij de herhaling van je ritmisch bewegende voetstappen maakt je hoofd zich leeg. Of het nu onder de stralende zon in de velden is of op een druilerige dag in de stad, bewegen is altijd goed om er even – letterlijk – tussenuit te gaan. 

Buiten zijn 

Niets geeft meer zuurstof dan een frisse neus halen in de buitenlucht. Daar word je stil door bewust te genieten van alles wat je ziet, ruikt, hoort en voelt. Van donkerrode herfstbladeren of de geur van regen op asfalt tot roze wolken bij zonsondergang of een koele avondbries door je haar. Je zintuigen worden geprikkeld en uitgedaagd meer te ervaren dan binnenshuis.

Silence in Nature | Stilte in de natuur

Read more journals

SHARE THIS ARTICLE

If you enjoyed reading this story, why not share it?